Ολοκλήρωση των εργαστηρίων ψυχοσυναισθηματικής εκπαίδευσης

Share

ergast2Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πραγματοποίηση των συναντήσεων των δυο ομάδων του εργαστηρίου ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης για παιδιά Δημοτικού στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με συντονίστρια την ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ελασσόνας, Ιωάννα Γερασοπούλου και με την συμβολή μιας εθελόντριας. Οι συναντήσεις των ομάδων πραγματοποιήθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τις 18/07 μέχρι τις 06/09 και είχαν συχνότητα μια φορά την εβδομάδα και διάρκεια 1,5 ώρα. Ο σκοπός αυτών των ομάδων ήταν η εκπαίδευση σε ψυχοσυναισθηματικές δεξιότητες, στην διαχείριση συναισθημάτων, η εξεύρεση λύσεων σε σημαντικά ζητήματα που πιθανόν τα παιδιά αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους καθώς και η ψυχαγωγία τους. Με εργαλείο το παραμύθι, την ζωγραφική αλλά και την δραματοποίηση του παραμυθιού τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να εκφραστούν, να παίξουν αλλά και να πιστέψουν στον εαυτό τους.Πιο συγκεκριμένα διαπραγματεύτηκαν θέματα όπως εκφοβισμός, φόβοι, ζήλεια, καλοσύνη και μοίρασμα, θυμός και επίλυση συγκρούσεων.

Τα παιδιά που συμμετείχαν όταν ρωτήθηκαν τι έμαθαν σε αυτό το εργαστήρι απάντησαν ότι έμαθαν να ελέγχουν τα συναισθήματα τους και να συνεργάζονται ενώ τα μικρότερα απάντησαν ότι τους άρεσε το παιχνίδι και το θέατρο που έπαιξαν. Δεν είναι γνωστό σε τι βαθμό πραγματώθηκαν όλοι οι αρχικοί στόχοι της ομάδας αλλά και το αν τα παιδιά έμαθαν να ελέγχουν απόλυτα τα συναισθήματά τουςπιστεύουμε πάντως ότι σε ένα βαθμό το εργαστήρι αυτό αποτέλεσε ένα μικρό έναυσμα για συνειδητοποίηση και αναγνώριση της πληθώρας των συναισθημάτων που έχουμε να διαχειριστούμε καθημερινά αλλά και της σημασίας αυτής της αναγνώρισης και διαχείρισης στην ποιότητα ζωής και το αίσθημα της αυτοαξίας. Τέλος ένα μήνυμα των εργαστηρίων αυτών θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν πως μέσω της σωστής διαχείρισης των συναισθημάτων και των καταστάσεων των οποίων βιώνουμε αλλά και με την συνοδεία φίλων και αγαπημένων ανθρώπων κάθε δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί η τουλάχιστον να βιωθεί με έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο και να προσδώσει στον εαυτό μας νέες ποιότητες και δυνάμεις. Θέλουμε να ευχηθούμε σε όλα τα παιδιά καλή σχολική χρονιά και υποσχόμαστε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες δράσεις. Τέλος το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας με την ευκαιρία αυτής της δημοσίευσης επιθυμεί να ευχαριστήσει την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Αλέκα Τσιαντέ καθώς και το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη αλλά και την άψογη συνεργασία μας.

Σημειώνεται ότι στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές ή και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους όπως ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης και σίτισης, προβλήματα διαβίωσης με στόχο την ενημέρωση για προγράμματα συμβουλευτικού, εκπαιδευτικού, επαγγελματικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα και εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

ergast1