Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον Ελασσονίτη ποταμό προκηρύσσει ο Δήμος Ελασσόνας

Share

architektsxed

Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την «Ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ελασσονίτη ποταμού» προκηρύσσει ο Δήμος Ελασσόνας, μετά από πρόταση του Τμήματος Προγραμματισμού και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Δημ. Καρανίκα, η οποία κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση των αρχιτεκτονικών βραβείων.

Η παρόχθια ζώνη του Ελασσονίτη Ποταμού εντός του σχεδίου πόλης Ελασσόνας διαμορφώθηκε ήδη από τη δεκαετία του '80 ως κοινόχρηστος χώρος, καθώς το ποτάμι χωρίζει την πόλη σε δύο αστικές περιοχές, το ιστορικό κέντρο που απλώνεται στην ανατολική όχθη του ποταμού και τη συνοικία Αμπελοκήπων (Βαρόσι), που είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου της Παναγίας Ολυμπιώτισσας.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας δήλωσε: «Μετά από δεκαετίες δρομολογούμε την ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ελασσονίτη εντός σχεδίου πόλης, με την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που σύντομα θα βγει στη δημοσιότητα. Οι πόλεις από τις οποίες διέρχονται ποταμοί είναι σε πλεονεκτική θέση και αυτό το πλεονέκτημα που αφορά το αστικό τοπίο δεν πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτο. Στη διατύπωση της τελικής πρότασης για τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού συνέβαλε με τις προτάσεις του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετά από σύμβαση που υπογράφηκε με την Επιτροπή Ερευνών, μία συνεργασία που εξελίσσεται και από την οποία θα προκύψουν μέσα στους επόμενους μήνες πολύ σημαντικά στοιχεία για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου».

Οι αρχιτεκτονικές προτάσεις θα αξιολογηθούν και η επιλογή της πληρέστερης θα γίνει µε βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα υψηλής ποιότητας συνολικό αποτέλεσμα.

Η συνολική δαπάνη της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 77.600,00 € και η δαπάνη των βραβείων ανέρχεται στο ποσό των 14.835€. Η κατανομή των βραβείων στους βραβευθέντες θα γίνει ως εξής: Α' βραβείο 6.675,00 € - Β' βραβείο 4.895,00 € - Γ' βραβείο 3.265,00 €.

Η περιοχή μελέτης του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού διακρίνεται στις ακόλουθες επί μέρους ενότητες:

• Βορειοδυτική ζώνη που περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή που συνδέει το παλιό πέτρινο γεφύρι στη βόρεια πλευρά της και στη συνέχεια με το Μοναστήρι της Ολυμπιώτισσας.

• Ζώνη αρχαιολογικού μουσείου και εισόδου στο Βαρόσι, που περιλαμβάνει τα τμήματα που περιβάλλουν τον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου και ιστορικού Τζαμιού της Ελασσόνας, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ασφαλτοστρωμένων όσο και των πλακοστρωμένων επιφανειών τους.

• Δυτική ζώνη έναντι δικαστηρίων, που καταλαμβάνει ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς.

• Νοτιοδυτική ζώνη, από το βόρειο άκρο της επιφανείας που καταλαμβάνει ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς μέχρι το νότιο άκρο του σχεδίου πόλεως της Ελασσόνας.

• Ζώνη αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου περιλαμβάνει την ήδη διαμορφωμένη έκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο νοτιοανατολικό άκρο, συμπεριλαμβανομένων και τόσο των επιφανειών πρασίνου όσο και των πλακοστρωμένων ζωνών που τις συνοδεύουν.

• Ανατολική παρόχθια ζώνη, που περιλαμβάνει την σχετικά ευρεία παρόχθια έκταση που αναπτύσσεται μεταξύ του βόρειου άκρου της ζώνης αθλητικών εγκαταστάσεων και της πεζογέφυρας που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού.

• Ζώνη Δικαστηρίων και Πνευματικού Κέντρου, που περιλαμβάνει την πεζοδρομημένη έκταση που αναπτύσσεται στα ανατολικά του ποταμού στο ύψος των Δικαστηρίων και του Πνευματικού Κέντρου

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

Να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους πριν από την έναρξη της αρδευτικής περιόδου καλεί ο Δήμος Ελασσόνας τους αρδευτές που οφείλουν και θα κληθούν μέσα στις επόμενε [ ... ]

article thumbnail

Δευτέρα 15 Απριλίου, ώρα 19:00, Αίθουσα ΚΔΒΜ Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας

article thumbnail

Πρόσκληση σε νέους και νέους να εγγραφούν στο μητρώο νέων για τη συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων απηύθυναν σήμερα με συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε  [ ... ]

article thumbnail

Τη νέα Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ελασσόνας εξέλεξε με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, η οποία αποτελείται από δραστήριες γυναίκε [ ... ]

article thumbnail

Τη σύμβαση του εμβληματικού έργου «Παρεμβάσεις αναβάθμισης δημόσιου χώρου για τη δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) του Δήμου Ελασσόνας» υπέγραψαν  [ ... ]