ΔΕΥΑ Ελασσόνας: Ξεκινά το μεγάλο έργο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών 5 MWp στο λεκανοπέδιο Ελασσόνας

Share

fotovoltaikadeyael

Τη σύμβαση του έργου της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 5MWp για τις ανάγκες της ΔΕΥΑ Ελασσόνας υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΕΛ κ. Γ. Κατσιούρας με τον νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ΤΕΔΡΑ ΑΤΕ κ. Ιωάννη Τόλιο.

Η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του μεγάλου αυτού έργου, που πρόκειται να εξασφαλίσει 90% εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΔΕΥΑΕΛ με την εγκατάσταση πέντε φωτοβολταϊκών σταθμών σε ισάριθμα δημοτικά ακίνητα ισχύος 999,81 kWp το καθένα.

Με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης ο Δήμαρχος Ελασσόνας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και των προσυμβατικών ελέγχων, ώστε να ξεκινήσει η ανάδοχος εταιρεία την υλοποίησή του.

«Αποτελεί για τη ΔΕΥΑ ένα έργο πνοής, που θα την απαλλάξει από το βραχνά του ενεργειακού κόστους και θα την καταστήσει και πάλι βιώσιμη. Ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις των καιρών με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Υποβάλαμε τις μελέτες για χρηματοδότηση πριν καν ενσκήψει η ενεργειακή κρίση και αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση που σε λίγους μήνες το έργο θα μπει σε παραγωγική φάση» δήλωσε ο κ. Γάτσας.

Το έργο έχει τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ – φωτοβολταϊκών σταθμών στο Δήμο Ελασσόνας)» και προϋπολογισμό 4.265.600,00 ευρώ με ΦΠΑ. Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη 5 φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος περίπου 5 MWp, εντός του Δήμου Ελασσόνας, με σκοπό τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό των καταναλώσεων της ΔΕΥΑΕΛ, που είναι ο κύριος του έργου.

Συνολικά θα τοποθετηθούν 18.515 φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 270 W το καθένα σε σταθερές βάσεις. Το φωτοβολταϊκό σύστημα θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά μέρη:

● Βάσεις στήριξης των φωτοβολταϊκών πλαισίων

● Φ/Β πλαίσια

● Αντιστραφείς ισχύος DC/ΑC στοιχειοσειράς (stringinverters)

● Καλωδιώσεις DC και AC Χαμηλής και Μέσης Τάσης

● Οικίσκο Υ/Σ - Μετασχηματιστή

● Ηλεκτρολογικό υλικό - Πίνακες AC Χαμηλής και Μέσης Τάσης

● Σύστημα γείωσης - αντικεραυνικής προστασίας

● Σύστημα ελέγχου και μετρήσεων

● Σύστημα ασφαλείας (CCΤV και συναγερμός)

● Περίφραξη χώρου εγκατάστασης

Με την ολοκλήρωση της Προμήθειας θα παραδοθούν σε λειτουργία 5 φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος περίπου 5MWp.

Η σπουδαιότητα του έργου για τη ΔΕΥΑ Ελασσόνας συνίσταται στην τεράστια εξοικονόμηση των ενεργειακών δαπανών των υποδομών της, καθώς ο Δήμος Ελασσόνας αποτελεί από έναν τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της χώρας με διασπορά 60 οικισμών και έναν μεγάλο αριθμό υποδομών για την κάλυψη των αναγκών των οικισμών αυτών. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση ενέργειας των υφιστάμενων υποδομών είναι 8.019.191 kWh/έτος, ενώ οι ενεργειακές ανάγκες μετά τον συμψηφισμό θα ανέλθουν σε 776.477 kWh/έτος. Έτσι το ποσοστό κάλυψης των αναγκών του Δήμου μετά την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού ανέρχεται σε ποσοστό 90,3%.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών και ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΕΛ.

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

    Συνεχίζεται το πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρείας HOPEgenesis, το οποίο πρόγραμμα προσφέρει δωρε [ ... ]

article thumbnail

Ο Δήμος Ελασσόνας προσφέρει και φέτος το Πασχαλινό Καλάθι Αλληλεγγύης σε οικογένειες δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου με την ευγενική στήριξη επιχειρήσε [ ... ]

article thumbnail

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο ανοιχτός διαγωνισμός από το Δήμο Ελασσόνας για την επιλογή αναδόχου του έργου «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Ελασσ [ ... ]

article thumbnail

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 ο Δήμος Ελασσόνας υποδέχεται ως συνδιοργανωτής τη μεγάλη γιορτή της ποδηλασίας, τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024, και είναι ένας από [ ... ]

article thumbnail

Και δεύτερη επιστολή για τα προβλήματα των αγροτών στο Δήμο Ελασσόνας απέστειλε ο Δήμαρχος Ελασσονας κ. Νικ. Γάτσας, στον Προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ [ ... ]